SUD PUNE JURISDIKCIJE KAO ALAT PROTIV EKSCESIVNOG FORMALIZMA: PRIMJERI IZ ODLUKA USTAVNOG SUDA REPUBLIKE HRVATSKE

Ivana Đuras

Sažetak


U predmetima u kojima su ustavne tužbe podnesene u povodu presuda upravnih sudova podnositelji često uz ustavno jamstvo sudske kontrole upravnih akata iz članka 19. stavka 2. Ustava, ističu i povredu pravo na pravično suđenje iz članka 29. stavka 1. Ustava. 

Uređenjem upravnog spora kao spora pune jurisdikcije ostvareni su uvjeti jamčenja sudske kontrole pojedinačnih upravnih akata, u kojem upravnom sporu sud mora imati mogućnost preispitivanja svih činjeničnih i pravnih pitanja te u kojem stranka ima prava imanentna pravu na pravično suđenje koja su zajamčena člankom 29. stavkom 1. Ustava. 

Ustavni sud Republike Hrvatske u prikazanim odlukama podsjetio je na potrebu da upravni sudovi vode suđenje u sporu pune jurisdikcije kako bi građanima vjerodostojno zaštitili u prvom redu ustavno jamstvo sudske kontrole zakonitosti pojedinačnih akata upravnih vlasti i tijela koja imaju javne ovlasti propisano člankom 19. stavkom 2. Ustava i ustavno pravo na pravično suđenje zajamčeno člankom 29. stavkom 1. Ustava.

 


Ključne riječi


upravni spor, sud pune jurisdikcije, upravni akt, jamstvo kontrole, pravično suđenje

Puni tekst:

PDF